هرگونه خسارت مالی و جانی وارد شده به دیگران (اشخاص ثالث) در حوادث رانندگی به عهده بیمه شخص ثالث است. بر اساس قانون، خرید بیمه شخص ثالث برای تمام خودروها اجباری است و نداشتن این بیمه عواقب جبران ناپذیری برای دارندگان وسائل نقلیه به همراه دارد.
در قرارداد بیمه شخص ثالث، شخص سوم یا ثالث تمام افرادی هستند که در حوادث مرتبط با خودرو، زیان جانی یا مالی دیده باشند؛ البته در تعریف این بیمه راننده مقصر حادثه، شخص ثالث محسوب نمیشود و برای جبران خسارتهای جانی راننده مقصر، بیمه حوادث راننده به همراه بیمهنامه شخص ثالث ارائه میشود.
توجه داشته باشید که بیمه حوادث راننده فقط خسارتهای جانی وارد شده به راننده (شامل فوت، نقص عضو و هزینههای درمانی) را جبران میکند و در برابر خسارتهای مالی هیچگونه پوششی ارائه نمیدهد.
پوششهای بیمه شخص ثالث به دو دسته پوشش مالی و جانی تقسیم میشود که پوشش جانی این بیمه شامل غرامت فوت، نقص عضو و هزینههای درمانی افراد آسیب دیده در حوادث رانندگی است. در پوشش مالی هم خسارتهای مالی وارد شده به خودرو یا اموال افراد زیان دیده (به جز راننده مقصر) جبران میشود.
سقف پرداخت هزینهها در پوشش جانی بر اساس مبلغ دیه در ماه حرام تعیین میشود. مبلغ دیه در سال 1401 و برای ماه های عادی ۶۰۰ میلیون و برای ماه های حرام ۸۰۰ میلیون تومان اعلام شده است. سقف پوشش مالی هم در شرکتهای مختلف بیمه متفاوت است اما حداقل پوشش مالی تعیین شده توسط بیمه مرکزی در سال 140۱، ۲۰ میلیون تومان است.
حداکثر پوشش مالی در بیشتر شرکتهای بیمه معادل 80 میلیون تومان است و در بعضی از شرکتها مثل بیمه شخص ثالث ایران در شرایط خاص تا ۴۰۰ میلیون تومان هم میرسد.
برای تعیین قیمت نهایی بیمه شخص ثالث، عوامل و ملاکهای مختلفی را باید در نظر گرفت که در ادامه به بررسی این عوامل خواهیم پرداخت: